Dada


Peta, a možda i osma žena bivšeg, umirućeg diktatora, zamoli mitropolita jedne afričke zemlje da se zauzme kod Predsednika ne bi li na samrti bio blagosloven.

“Ako već ne pristaju da mu telo polože u rodnu zemljicu, neka ide! U Arabiju! Bilo kud, samo ne u Britaniju, nikad mi ne bi oprostio…” – zakuka žena.


Dotaknut ženinom lojalnošću, Sveštenik, pomilovavši ženu po glavi, zakaza hitni sastanak s Predsednikom u njegovom radnom kabinetu.


Saslušavši svešteno lice, zapali se u Predsedniku vatra sažaljenja. Budući i da je verovao u zle duhove, a u želji da se održi na vlasti, dokuči da je mitropolitova poseta znak s neba! “Ionako umire…” – zlurado pomisli, počeše se po glavi i pristade, kao starešina, da omogući prekopotrebni blagoslov.


– Ali, morate da požurite s dobrim vestima, Predsedniče, pre nego što samrtnik upadne u komu. U svakom slučaju, biće vam večno zahvalan! – reče mitropolit.


Pohita Predsednik u bolnicu, praćen ženom koja je nosila cveće i poklone za Voljenoga, koju je sledio mitropolit. Kako uđoše u šok sobu, tako sveštenik izvadi molitvenik, mahnu nekoliko puta ka samrtniku hladeći ga koricama Svete knjige , sledeći stari ritual…


Predsednik, savladavajući bes, opet, s željom da oprosti i time ukloni zle sile s Otadžbine, najpre zaćuta. Potom, poče da se premišlja. Žena ga zagleda u oči pogledom prestrašene afričke mačke! Jecajući od bola, pade na kolena i izgovarajući plemenske molitve, gotovo da zafrkta!


– Samo su dve reči dovoljne. Samo dve.. – umeša se empatični mitropolit, do suza dirnut bolom afričke Penelope..


-Hajde, onda Vi recite – ponudi Predsednik kompromisno rešenje.


Dok mu je glavu niotkuda objasjavao izvor svetlosti (poput Svete Vatre), sveštenik (nagonski se setivši Heraklita) se duboko sagnu nad posteljom skoro-pa-blagopočivšeg, kao da ulazi u Sveti Hram niskog ulaza i reče:


-Idi. Amin.
-DaDa! – pristade leš i ispusti dušu.


https://leilasamarrai.wordpress.com

Advertisements

Author: Leila Samarrai

I am a person of Himalayan seclusion, I am Atalanta in vestments of Helen of Troy, for me there is no term (aphorism there is, maybe). Cosmopolitan is too modest word for one who wanders across epochs without the help of the time machine. Some people consider me weird, because usually this is so when they do not understand something or someone that do not represent their existence. I love cats, an animals in general, I like challenges, I am persistent, I am combative (sometimes I can exaggerate in that - in all) If I were stylistic figure my mortal name would be Hyperbole. Read me. Know me. Conquer me :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s