Crtice iz srpske svakodnevice, 110 – Leila Samarrai “Umro zabadava”


Spavam blaženim snom, divljaju u meni trenuci odmora, ali beskompromisna zvonjava me polako budi iz sna, zvoni neko, zvoni, zvoni… Neko uporno zvoni na interfon da mu otvorim vrata. Da nije Kvazimodo?
Bunovna i probuđena iz najsladjeg sna, doteturam se do vrata, otvorim…
Ugledam dvoje (san li je ili java?), lepo odevenih ljudi. Muškarac u kravati, picnut, skockan, i žena s naočarima, pedantni, ljubazni, nasmejani, čak i nakon što su ugledali moj probuđeni lik.
Predstaviše mi se “Mi smo Jehovini svedoci”, te mekanim glasom koji kao s nebesa da se sliva na zemljicu rekoše mi da je “tad i tad” sastanak “onih koji su Jahvea upoznali, (možda i onih koji su ga upoznali i rado ga se sećaju, čak i iz institucija gde ne postoje boje u pratnji bolničara na skup dolaze) a Jahve želi da ga upozna svako i prima svakoga i sve..” (kreditne kartice, čekove..) i da ne nabrajam Pozvane.
Tad mi uvališe u ruke letak s likom Hrista kako obasjan svetloscu pruža k bezbožniku mesnate prste. Nebesni letak bio je prekriven ogromnim naslovom: “Čovek koji je umro za sve”. Na to joj, mirnim glasom Probuđene, ali nikako prosvetljene… rekoh:
“Džaba je on umro kad si ti mene probudila”, zalupivši im vrata pred pedantnim nosevima.
Letak sam zadržala.

Advertisements

Author: Leila Samarrai

I am a person of Himalayan seclusion, I am Atalanta in vestments of Helen of Troy, for me there is no term (aphorism there is, maybe). Cosmopolitan is too modest word for one who wanders across epochs without the help of the time machine. Some people consider me weird, because usually this is so when they do not understand something or someone that do not represent their existence. I love cats, an animals in general, I like challenges, I am persistent, I am combative (sometimes I can exaggerate in that - in all) If I were stylistic figure my mortal name would be Hyperbole. Read me. Know me. Conquer me :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s